Фонд ім. С.Баторія
Головна Події Консультації Про нас Проекти Партнери і донори Контакти
ПРО АСОЦІАЦІЮ
Одна только свобода способна обеспечить экономический и социальный успех - так считают члены Ассоциации "Общественные инициативы" и направляют свою деятельность на защиту основных прав и свобод человека, гарантированных Конституцией Украины. Оставайтесь с нами!
ФОТОАРХІВ

Влада громада В РЕЖИМ ОДНОСТОРОННЬОГО РУХУ

23 Вер, 2010 15:27

23 вересня у приміщенн Федерац профсп лок област в дбулося громадське обговорення на тему "Публічність прозорість орган в місцевого самоврядування". ініц іатором виступила асоціація "Громадські ініціативи".
У заході взяли участь: представники громадських організацій, товариства "Знання", спілки підприємц в, клубу "За правову державу", спілки учасників бойових дій, товариства сліпих, помі чник міського голови та представник Корпусу Миру Карін Джонс.
Взагал -то асоціація планувала громадські слухання, для чого звернулась до міського голови з відповідною пропозицію, але у відповідь було недвозначно заявлено, що проблемних тем нема , тож нема чого слухати. Тим б льше, під час виборчої кампан . Вирішальне слово у цьому питанні залежить від мера - підпише той розпорядження чи ні +Тому, за словами президента асоціації Любов Лук'янцево , вирішили піти іншим шляхом - провести громадське обговорення.
А поговорити таки було про що! Адже міська влада грубо порушу законодавчі норми, зокрема статтю 439 "Про міське самоврядування". Де прямо зазначено, що територіальна громада вирішу питання комунальної власності , землі, водо- теплопостачання тощо. В закон зазначено, але в реальності - це прерогатива місцево владної верхівки, яка й чути не бажа щодо гласності та підзвітност сво діяльност . Хоча утримується на кошти платник в податк в, тобто, нас з вами. Але нашою думкою цинічно нехтують. Стосовно підвищення тариф в на комунальні послуги газ, передач бейсбольного поля під індивідуальну забудову або з сумнозвісних земельних питань. За пер од з кв тня по червень було прийнято 351 рішення сесії місько ради 215 - міськвиконкому. А на сайт міськради розміщено трохи більше 10. Тих, які мають суспільний інтерес, там не побачиш. Зате кожний може дізнатися про надання одноразово допомоги про- порядок утримання домашніх тварин!
На тому, що громада позбавлена інформації про прийняття рішень, особливо наголошував член громадської ради, юрист асоціація Анатол й Завгородній. За його словами, сну багато рі шень, про як територіальна громада не підозрю . Наприклад, про виділення земельних ділянок по вул. Глинян й (сквер Жовтневий). Це ненормальна ситуація, що суперечить конституція йним нормам, порушу права громадян. До речі , ще в липні на ім'я міського голови був направлений лист з проханням, щоб на в домчому сайт розміщувалися все прийнято рішення. Бо так можна догратися+ За законом, органи м сько ради виконавчого ком тету п дзв тн територ альн й громад . наявн п дстави, щоб територ альна громада н ц ювала дострокове припинення х повноважень шляхом референдуму. На цьому наголошував інший юрист "Громадських ініціатив" Валерій Зборовський: "Земля, комунальне майно - власність громади. вона переда частину повноважень міській владі , щоб та ефективно цим розпоряджалася". Натомість, спостерігаємо лише пишномовні , набридливі телевізійн (а за чи кошти?) піар-акц . По-справжньому перед територіальною громадою звіту лише начальник спецінспекц міськвиконкому Віктор Іванов. інші категорично відмовляються. Тому громадська рада, яка працює з 2006 року, опинилася на роздоріжжі: який з двох шлях в обрати - конструктивно співпрац або критики. Обрали перший. Але Співпраця носить одновекторний характер. Майно територіально громади роздають направо наліво, а відомості про виділення земельних ділянок - табу.
Про закритість інформації говорила представник спілки підприємці в Олена Надутенко, а згаданий вище Віктор Іванов погодився, що міська влада повинна бути відкритою. Звичайно, утримався від критики власних роботодавці в, адже не гоже рубати сук, на якому сидиш. А сид в в н б ля помічника міського голови Олександра Мак нка. Який щиро здивував фразою, що у них "нема н яких секрет в, окрем недол ки". зазначив, що за минуло влади було значно г рше. Одразу наразившись на дошкульну критику Анатол я Перевозника: "Тако непрозоро непубл чно влади в м ст не було!" Депутат обласно ради ( диний присутн й з сво х колег обох мандатних г лок влади) повн стю спростував слова про в дсутн сть секрет в, наголосивши, що сакраментальний проект р шення 405 (сумнозв сний земельний пакет про вид лення "апетитних" д лянок у рекреац йн й зон м ста) на сайт розм щений не був. Принаг дно варто зазначити, що саме Перевозник свого часу особисто н ц ював запровадження громадського органу при м ськ й рад . в 2006-2007 роках, згадувала Лук'янцева, вони завжди отримували вс потр бн р шення. А з 2008 року м сцева влада почала працювати з громадськ стю в автономно-закритому режим . Мало того, тривалий час не затверджу ться нове положення про громадську раду.
На жаль, риторичн питання з кожним днем зростають, а прояснити ситуац ю н кому. Так, на громадське обговорення, щоб "прозоро" пояснити мотиви прийняття того чи ншого злободенного р шення, не зав тав н м ський голова, н депутати члени виконкому, не знайшли можливим нанести в зит чиновники Лен нсько та К ровсько райрад. Тому й залиша ться та мницею за с мома м ськими печатками, чому п д час коригування бюджету були знят кошти з медицини, натом сть залишили 45 м льйон в (!) на сан тарне обр зування дерев. Зависло у риторичному пов тр серйозне звинувачення Валер я Зборовського: "Посадов особи деяких КРЕП в, ЖЕК в сфальшували протоколи збор в жител в окремих будинк в без обговорення п двищили тарифи".
Саме тому громадське обговорення нагаду шляху з односторонн м рухом. Зустр чний - в дсутн й через небажання консенсусу з представниками територ ально громади. Звичайно, влаштовувати гучне промо-шоу на в дкритт пам'ятник в (до кошт в на спорудження яких м ська влада ма в ртуальне в дношення) значно при мн ше. Але ж вперте небажання пл дного сп вроб тництва з громадою, а часом в дверта конфронтац я, гнорування правових норм Конституц Укра ни та Закону "Про нформац ю" неодм нно вдарить бумерангом на наступних м сцевих виборах по зарозум лих чиновниках. Як потраплять під "громадське скорочення"

Автор: Юрій ЛУКАШЕВСЬКИЙ

Повернутися до списку подій

ОСТАННІ ПОДІЇ
26.03.2014

Ближче до людей

Кіровоградська асоціація "Громадські ініціативи" розпочала проект по створенню органів самоорганізації населення в 4 громах Кіровоградського та Олександрівського районах.
Детальніше

25.01.2014

Польські неурядові організації звертаються до українських ГО

З обуренням та жахом спостерігаємо за діями української влади, які направлені проти громадян своєї країни, які хочуть реальних змін у державі.
Ми знаємо, що ви маєте прийняти багато важливих рішень у цей непростий час.
Влада старається використати ваші багаторічні зусилля в побудові демократичної та відкритої світу України проти вас. Ви є співавторами кращої України, України про яку ви мріяли.
Хочемо передати вам слова підтримки та солідарності.

Польські неурядові організації
Детальніше

23.09.2010

Влада громада В РЕЖИМ ОДНОСТОРОННЬОГО РУХУ

23 вересня у приміщенн Федерац профспілок област в дбулося громадське обговорення на тему "Публічність прозорість орган в м сцевого самоврядування". ініціатором виступила асоціація "Громадські ініціативи".
Детальніше

РОЗСИЛКА
Відписатися

ЛІЧИЛЬНИКИ ТА РЕЙТИНГИ
Кировоград - Каталог предприятий - Государство и общество

HOME MAIL MAP © 2008 Громадські ініціативи. Усі права збережено.
Дата останньго оновлення сайту: 5 травня 2008 року.